Interview met Philip Maes - Regisseur Bingo 3

Bingo 3 bijna helemaal klaar voor première

HOEILAART – De spelers van toneelgroep Klem zitten in de laatste fase van hun repetitieproces. De laatste details worden bijgewerkt en op vrijdag 16 en zaterdag 17 december kan u komen kijken naar het eindresultaat. Bingo 3 oftewel “Kerstmis provençale van Ruud De Ridder wordt geregiseerd door Philip Maes. Hij neemt bovendien ook nog de rol van Cois voor zijn rekening. Een gesprek met de man die beide zaken combineert.

Dit is het derde jaar dat jullie Bingo spelen. Wisten jullie twee jaar geleden dat dit zou gebeuren?
PM: Nee, totaal niet. Het is eigenlijk eerder toevallig dat we er zijn op uitgekomen. We vonden Bingo 1 een leuk stuk en vlak na de opvoeringen ontdekten we dat er nog een tweede deel was. (Burenbaby). We beslisten dan maar om ook dat te spelen gezien het succes van onze opvoeringen van Bingo. Toen we eind vorig jaar op zoek gingen naar een stuk voor dit jaar kwamen we toevallig uit op “Kerstmis provençale”. Aan de titel te zien leek ons dat wel een tof stuk om in december te brengen. En vermits het een Ruud De Ridder was zijn we het beginnen lezen. Het is pas dan dat we merkten dat dezelfde personages meespeelden. Na wat zoekwerk werd duidelijk dat dit het laatste deel was uit de Bingo-trilogie.

In deel 2 werd een baby geboren en werd Cois halsoverkop verliefd op het nichtje van Claire. Staan er ons in dit laatste deel nog  zo’n dingen te wachten?
PM: Wel, het zou geen stuk van Ruud De Ridder zijn als er geen hilarische toestanden inzitten natuurlijk. Dit keer mag het publiek zich verwachten aan de thuiskomst van Carl, de zoon des huizes bij Pierre en Claire en ook de oude buren komen opnieuw langs. Daarenboven zal Boelie, de Deense dog van Cois en Hilda ook nog voor een verrassing zorgen.

Is het niet moeilijk voor jou om zowel te spelen als de regie van het stuk te doen ?
PM: Dat valt eigenlijk heel goed mee. Het is niet de eerste keer dat ik dat doe en het is gewoon een kwestie van alles goed voor te bereiden en te zorgen dat je als regisseur al weet waar je met het stuk naartoe wil alvorens de repetities beginnen. Het is wel wat moeilijker om mijn eigen tekst van buiten te leren, het neemt wat meer tijd maar uiteindelijk komt dat allemaal wel goed.

Bingo 3 is eigenlijk een stuk geschreven voor het Echt Antwerps theater. Zijn er geen typisch Antwerpse zaken in het stuk verwerkt? 
PM:
Vooral de taal is echt Antwerps. Sommige zaken klinken gewoon niet als je ze omzet naar het algemeen beschaafd Nederlands en sommige grappen werken absoluut niet. Vandaar dat we het ook brengen in het Hoeilaarts dialect.

Er wordt dus veel geschrapt zo te horen?
PM:
Ja en nee want voor alles wat ik schrap komt er wel iets anders in de plaats. Ik heb er in dit stuk voor gezorgd dat er hier en daar wat actualiteit in verwerkt zit en ook dingen die in Hoeilaart gebeurd zijn komen aan bod. Een kapotte waterleiding of  weinig parkeerplaats, het zit er allemaal in. Wat dat betreft zal het stuk zeker herkenbaar zijn.

Verwacht je opnieuw zoveel positieve reacties als de twee vorige jaren of ben je niet een beetje bang dat het van het goeie teveel wordt?
PM:
Wel wat wij elke keer horen is dat de mensen blij zijn dat ze eens goed hebben kunnen lachen. Ik ben er van overtuigd dat ze dat ook nu weer gaan kunnen doen. En ook al is het deel 3, het zijn weer allemaal nieuwe situaties. Ik denk niet dat het teveel zal worden. Ik ga er ook van uit dat iemand als Ruud De Ridder anders nooit deze trilogie zou gemaakt hebben. De herkenbare “Gade zwijgen” van Cois die is nog wel gebleven. Die zal ongetwijfeld al voor wat gelach zorgen.

Het wordt dus lachen van begin tot einde?
PM:
Da’s misschien wat veel maar ik ben er van overtuigd dat er veel zal gelachen worden. Ik heb intussen al zoveel stukken geregisseerd dat ik weet welke grappen werken en welke niet, Waarmee de mensen zullen lachen en waarmee niet. Heel wat tekst is dus ook veranderd door het feit dat ik er mijn eigen draai heb aan gegeven.

Wie zien we aan het werk tijdens de voorstellingen?
PM:
Er zijn uiteraard de twee koppels waar het allemaal om draait. Pierre (gespeeld door Jean-Pierre Muyldermans) en Claire (Josiane De Becker) en Cois (Philip Maes) en Hilda (Kathleen Vanherentals). Daarnaast zijn ook de twee ex-buren Marcel (Patrick Vanstallen) en Jeanne (Myriam Van Voorhuyzen) nog te gast en verwelkomen we in Bingo twee nieuwe personages. Francine (Monique Happaerts), de moeder van Cois komt haar zegje doen en Carl (Ward Bartholomees), de zoon van Pierre en Claire staat onaangekondigd voor de deur. Ward is trouwens een nieuwe speler die met dit stuk aan zijn première toe is. Spannend!

Al even spannend is wellicht het feit dat er dat week-end nog andere evenementen worden georganiseerd.
PM:
Zeg dat wel. Er is tijdens die dagen ook het kerstconcert in de kerk en op het plein voor het GC Felix-Sohie staat de kerstmarkt opgesteld. Het is dus onvermijdelijk dat er serieus wat parkeerproblemen zullen zijn door de werken aan het Gemeenteplein. Ik wil daarom ook graag een oproep doen aan iedereen die komt kijken om zeker op tijd te vertrekken. We willen heel graag om 20 uur starten met de voorstelling dus zorg ervoor dat je op tijd bent.

Tot slot: waarom moeten de mensen naar Kerstmis provençale komen kijken?
PM:
Omdat het volgens mij altijd leuk is om een ontspannend avondje toneel te kunnen meemaken. Als er dan ook nog eens goed kan gelachen worden dan is dat mooi meegenomen want het is tegenwoordig al genoeg kommer en kwel. We zullen met alle spelers er alles aan doen om alle zorgen voor twee uur te kunnen vergeten.

We zijn benieuwd. Veel succes met jullie voorstellingen.

Kerstmis provençale wordt gespeeld in het GC Felix-Sohie op vrijdag 16 en zaterdag 17 december. De voorstellingen beginnen om 20 uur. Kaarten zijn te koop bij Mimi’s optiek op het Gemeenteplein en bij de Hoeilaartse cultuurdienst.


 

                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes