Au bouillon Belge

Au bouillon Belge
van Walter Van Den Broeck
Regie: Alain Borreman

Rolverdeling:
Marie-Agnes: Josiane De Becker
Jos: Patrick Charlier
Astère: Jean-Pierre Leonard

Toneelstuk:
Belgie? Dat is toch het stuk opgebroken weg tussen Nederland en Frankrijk! Met dat soort boutades pleegt het buitenland de Belgische realiteit nu al jaren te verdoezelen. Want het heeft al lang elke poging opgegeven om dat stelletje ongeregeld daar bij de Noordzee te doorgronden.

Is het fenomeen België dan echt zo moeilijk te vatten?
Welnee. Als je maar een paar dingen goed voor ogen houdt. België is geen echt land. Het is letterlijk een samenraapsel van Walen en Vlamingen. Van die Vlamingen en Walen die de achtereenvligende bezettingen van Spanjaarden? Oostenrijkers? Fransen en Hollanders geduldig hebben uitgezongen. levensgenieters, want zij hebben de dood te vaak voor ogen gezien, handige overlvers, want morgen kunnen alweer nieuwe legers komen opzetten. De belg werd in 1830 niet gevraagd of hij tevreden was met de nieuwe regeling: verplicht onafhankelijk en verplicht neutraal! En sinds 1830 beschouwt de "Belg" zich bezet door België
De Engelse bankier Jonathan Rotshild Financierde van bij het begin de BV België, en de hogere klerus moedigde de verfransing van Vlaanderen aan. het heette dat de Waal een geboren heerser was en de Vlaming geboren een dienaar was...
Die opvatting heeft de Vlaming nooit lekker gezeten. En toen in WO 1 bleek dat de bevelhebbers franstalig, en de kanonnenbiefstukken vlammstalig waren, begon het onverpoosde streven naar een ander staatsverband. Autonomie? Federalisme? Separatisme?
Maar intussen ontstond de olievlek Brussel. Brussel (Broekzele), aanvankelijk een Vlaamse stad, verfranste zienderogen, en begon zich als derde entiteit op te werpen. een paar jaar geleden bleek dat de Belgische staatsstructuur geheel door de feiten was achterhaald. Er dringde dringend werk te worden gemaakt van de "gewestvorming". het ene palaver volgde het andere op. Men kwam en komt er niet uit. Vlaanderen wil een federatie met twee, Brussel wil er een met drie en wat wallonië wil, hangt blijkbaar van de politieke weersomstandigheden af. het paradoksale is echter, dat Wallonië en Brussel inmiddels aan de rand van het failliet staan, en dat Vlaanderen de kost blijft verdienen voor de hele familie.
Het buitenland denkt dat hier een domme taalstrijd aan de gang is, maar in werkelijkheid gaat het om de centen achter de taal.
Vindt u het ook zo'n soep?
Nochtans stond de "essence", de "bouillon" van dit land, de "bouillon belge" dus namelijk zijn "nationale concensus" lange tijd model voor heel West-Europa. 't Kan verkeren, nietwaar...
En wat brengt morgen? Zal de Belg uit zijn communautaire hel geraken…

Auteur:
"Au bouillon Belge" werd al in 1980 geschreven door Walter Van den Broeck en is vandaag de dag nog brandend aktueel. Vorig toneelseizoen bracht Vzw.Toneelgroep Klem ook een stuk van hem "Het wemelbed"

Regie:
De regie van "Au bouillon Belge" is in handen van Alain Borreman. De afgelopen jaren heeft hij al verschillende regies gedaan bij Vzw.Toneelgroep Klem.


                                                                                                                                                                                               © Maesie Produkties 2012 / Philip Maes